Öne Çıkanlar
- ABD Hazine Bakanlığı, stablecoin’lerin para olarak kabul edilemeyeceğini ve sıkı düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini vurguladı.
- Hazine'nin ulusal strateji raporunda, stablecoinlerin suç faaliyetlerinde kullanılma risklerine dikkat çekildi.
- TBAC toplantısında, stablecoin’lerin kısa vadeli hazine bonolarına olan talebi artırdığı ifade edildi.
- Raporda, stablecoin’lerin geçmişteki "wildcat bankacılığı" gibi kontrolsüz özel para birimlerine benzediği uyarısında bulunuldu.
ABD Hazine Bakanlığı, stablecoin piyasasına ilişkin dikkat çeken bir uyarıda bulundu. 29 Ekim'de yayımlanan Ulusal Finansal Kapsayıcılık Stratejisi raporunda, dijital varlıklara çok az değinilirken, önceki raporlarda stablecoin’lerin terör finansmanı ve suç faaliyetlerinde kullanılma riskine işaret edildiği hatırlatıldı. Değerlendirmelerin ardından, Hazine'nin Borçlanma Danışma Komitesi (TBAC) toplantısında da stablecoin'lere ilişkin önemli açıklamalar geldi.
Stablecoinlerin Hazine Bonolarına Talebi Artırdığı İddiası
TBAC, ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri ile banka, varlık yönetimi ve sigorta sektörü temsilcilerini bir araya getiren bir komite. Toplantı tutanaklarında, stablecoin rezervlerinin çoğunlukla hazine bonolarından oluştuğu belirtilerek, stablecoin büyümesinin bu bonolara yönelik mütevazı bir talep artışı sağladığı ifade edildi.
Özellikle Tether (USDT) rezervlerinin yaklaşık 100 milyar dolarlık hazine bonosu içerdiği ve bunların Cantor Fitzgerald gibi finans kuruluşlarında tutulduğu iddia ediliyor.
Ancak, bazı kripto çevrelerinde Tether’e yönelik suçlamaların ağırlaşması durumunda federal hükümetin bu rezervlere el koyabileceği endişesi hakim. Dolayısıyla bu durumda, ABD merkezli rakibi Circle’ın USDC’si gibi stablecoin'ler için avantajlı bir durum oluşabilir.
“Wildcat Bankacılığı” Dönemi Uyarısı: Finansal İstikrarsızlık Riski
Toplantıda, stablecoin'lerin özel para birimi olarak işlev göremeyeceği ve bu tür varlıkların tarihsel olarak finansal istikrarsızlığa yol açtığı ifade edildi. TBAC, stablecoin’lerin sıkı düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini belirterek, bunların devlet destekli para piyasası fonları gibi kısa vadeli hazine bonolarıyla güvence altına alınmasını önerdi.
Özel para birimlerinin 19. yüzyılda ABD'de "wildcat bankacılığı" olarak bilinen dönemde büyük krizlere yol açtığına dikkat çekilen TBAC raporunda, stablecoin’lerin de benzer bir risk teşkil ettiği ifade edildi. İlgili dönemde, devlet tarafından garanti edilmeyen ve yerel bankalarca çıkarılan para birimleri büyük çöküşlere yol açmış, hükümetin tek tip bir para birimi çıkarması gerekliliği doğmuştu. TBAC’ye göre, bu tür krizlerin bir benzerinin yaşanmaması için stablecoin'ler için de kapsamlı düzenlemeler gerekiyor.
CBDC ile Stablecoinlerin Yerini Alma Planları
TBAC raporunda, merkez bankalarının dijital para birimleri (CBDC) ile stablecoin'lerin yerini alması gerektiği yönünde görüşler de dile getirildi. Raporda, CBDC’lerin özel stablecoin'lerin yerine geçerek dijital işlemlerin temel birimi olacağına dikkat çekildi.
Hazine yetkilileri, tokenize edilmiş hazine bonoları ve diğer varlıkların ancak merkez bankalarının denetimi altında geliştirilecek sistemlerde güvenli bir şekilde kullanılabileceğini belirtti.
ABD yönetimi CBDC konusunda net bir tavır ortaya koymasa da, bu yıl Federal Reserve Başkanı Jerome Powell Cumhuriyetçilerin gizli CBDC çalışmalarıyla ilgili iddialarını reddetti. Öte yandan, eski başkan Donald Trump da yeniden seçilmesi halinde CBDC çıkarılmayacağı vaadinde bulundu. Rakibi Kamala Harris ise bu konuda henüz net bir politika beyan etmedi.
Yorum Yazın